Adevărul despre relațiile abuzive…

Adevărul despre relațiile abuzive

Relațiile abuzive au existat de când lumea și pământul, doar că sunt, oarecum, un subiect tabu. Femeile se feresc să admită faptul că au fost agresate fizic, verbal sau psihologic. Iar bărbații nu vor recunoaște nici în ruptul capului faptul că au fost jucați pe degete de câte o femeie periculoasă. Când vorbim de relații abuzive, în suferință pot fi atât femeile, cât și bărbații. Abuzul nu ține cont de sexul omului, ci de vulnerabilitatea acestuia în raport cu partenerul.

Credeți că există ceva mai rău decât agresivitatea și abuzul fizic? Probabil că veți spune NU! Ei bine, mai rea decât bătaia, este dominația psihologică. Dacă în urma unei bătăi femeia are capacitatea de a conștientiza că relația aceea nu este în regulă și cea mai bună decizie este să plece, pentru că ceea ce a început cu o palmă se va sfârși întotdeauna cu un pumn, în urma abuzului mental foarte târziu îți dai seama că ești dominat sau supus. În urma unei bătăi rămân vânătăile, rămân răni vizibile pe care le poți privi oricând în oglindă. Acele răni vor striga la tine să pleci, pentru că va fi din ce în ce mai rău. În schimb în urma abuzului psihologic, nu rămân răni vizibile și-ncepi să crezi că durerea din interior este din vina ta. Crezi că v-ați certat pentru că este ceva în neregulă cu tine. Începi să crezi că tu ești de vină, pentru că ți-a spus de o mie de ori să-ți schimbi comportamentul, că ești așa și pe dincolo, dar tu n-ai putut să te schimbi. Și l-ai provocat! Iar el a reacționat. A acționat în consecință. Sunt pure baliverne! Nu tu ești de vină! Nu tu ești problema!

Nu tu trebuie să-ți schimbi comportamentul, ci partenerul. Pentru că obsedat de control fiind, dominant până-n măduva oaselor, îți va găsi tot timpul nod în papură. Identificându-ți punctele slabe, va isca tot timpul supărări și certuri. Aceste certuri te vor viza întotdeauna pe tine. Te va face să crezi că tu ești problema, iar el luptă să te schimbe pentru binele amândurora. Adevărul este că ceea ce face el cu tine, nu este decât o modalitate de a se simți el bine, viu și întreg. Dacă nu ar mai avea o persoană pe care să o supună și să o îngenuncheze, smulgându-i voința; dacă ar îndrepta oglinda defectelor spre el, s-ar cutremura și-ar fi nefericit. Și decât să fie el nefericit, mai bine ești tu nefericită.

Abuzul psihologic este de o mie de ori mai periculos decât abuzul fizic. Și știi de ce? Pentru că puterea se află în mintea dominantului și atât timp cât nu îți dă un motiv palpabil să ieși din relație, o să rămâi acolo până îți dă sângele pe nas. Jocul acesta de-a dominația vizează sentimentele, iar cel supus este frecvent manipulat astfel încât să se simtă vinovat. Și atunci când te simți vinovat de ceva, cum naiba să mai pleci?! Cum să spui: „îmi bag picioarele, te las”?! N-ai cum să spui, mai ales când cel care te manipulează are o atât de mare influență asupra ta. Te va izgoni și te va chema oricând are el chef. Iar tu o să faci cum spune el, pentru că știe cum să te alunge și cum să te cheme înapoi.

Îți spală creierul. Îți anulează sinele. Îți adorme rațiunea și capacitatea de a vedea adevărul. Într-un fel te face să te simți specială, iubită și deosebită, însă în momentele tensionante, îți lasă senzația că ești un nimeni și ai o problemă gravă de personalitate. Te face să te simți vinovată, iar dacă tu te simți vinovată, o să rămâi lângă el până îți ajunge cuțitul la os sau până se plictisește el de tine.

Există însă o certitudine – nimeni n-ar trebui să accepte o relație abuzivă. Mai devreme sau mai târziu conștientizezi că ești manipulat și pleci. Problema este, însă, una singură, uneori se întâmplă să pleci cam prea târziu. Dacă a reușit să te marcheze atât de profund, tu nu vei mai fi acceași persoană după omul acela. Dar poți lupta să redevii tu. Îți poți pierde încrederea în oameni și pofta de viață, dar le poți redobândi.

Ceea ce tu trebuie să înțelegi este că nu tu ai fost de vină, cu toții suntem slabi în dragoste și cu toții ne deșteptăm la un moment dat. O relație abuzivă este o relație toxică. Aceea nu este iubire. Însă vei găsi un om special, cu care o să construiești, fără doar și poate, o relație adevărată. O relație în care ambii parteneri se iubesc, se respectă, se înțeleg și sunt pe picior de egalitate. Nimeni nu este mai presus de altcineva și trebuie să înveți să-ți acorzi nu doar locul cuvenit, ci și respectul cuvenit!

N-ai nevoie de un bărbat care să-ți spună că ești minunată! Tu ești specială și fără un astfel de bărbat lângă tine!

Sharing is caring!