Cum să-ți alegi partenerul potrivit

Cum să-ți alegi partenerul potrivit...?!

Să presupunem că ești un om de afaceri de succes.

Cum ți-ai alege angajatul ideal?

Cel mai probabil aplicanții la marele post ar trimite CV-uri însoțite de poze, apoi i-ai intervieva, i-ai testa pentru a le afla calitățile, abilitățile și/sau punctele slabe și mai mult ca sigur ai impune o perioadă de probă. După ce aplicanții trec prin acest lung proces de selecție, tu ai decide care este angajatul ideal pentru tine.

Când vine vorba de viața personală, de sentimente și relații amoroase, niciunul dintre noi nu procedează ca în lumea afacerilor. Cel mai frecvent ne lăsăm la mâna sorții.

Cum procedăm atunci când ne alegem un partener?

Pur și simplu nu facem nimic special. Mergem pe principiu: l-am văzut, l-am plăcut, să vedem ce-o ieși!

Ei bine, lucrurile pot funcționa mai bine de atât. Dacă ne uităm în urmă, în viața noastră, vom observa că am avut de-a lungul anilor unul sau cel mult doi parteneri potriviți, restul au fost total nepotriviți. Și ce-am făcut? Ne-am afundat în relații care au început accidental, ne-am îndrăgostit, a fost frumos o perioadă, apoi ne-am lovit de certuri și neînțelegeri. Ne-am despărțit, am suferit, am învățat. End of story!

Dar dacă am putea schimba viitorul? Dacă am putea să nu ne mai lăsăm la voia întâmplării, oare s-ar schimba ceva? Cu siguranță da!

Creierul observă doar ceea ce-l interesează, restul ignoră cu desăvârșire. Astfel dacă ție îți plac femeile blonde, vei observa în jur numai femei blonde. Dacă îți dorești să vizitezi Egiptul, vei fi invadat de informații despre Egipt, fără să le cauți măcar. Orice te interesează, îți sare în ochi! N-ai cum să observi oameni, informații și detalii de care nu ești interesat. Poate doar dacă sunt de-a dreptul șocante. Altfel nu.

Creierul urmărește și asimilează doar 5% din ceea ce se petrece în jur. Dacă ar „vedea” mai mult, ar ceda. Pur și simplu nu ar mai face față și nu ar mai funcționa așa cum trebuie.

Cum să-ți alegi partenerul potrivit?

Nu, nu o să-l supui unui proces ca de angajare, ci o să-ți educi creierul să observe doar ce-l interesează. Cum? Simplu! Făcând o listă a calităților pe care vrei să le aibă viitorul partener. Faci lista și te ții de ea! Dacă omul nu întrunește minum 70% din criteriile de selecție, atunci n-are rost să mai pierzi vremea. Oamenii nu se schimbă. Nimeni nu se schimbă fundamental. Un om poate să evolueze. Poate să devină mai bun sau mai rău. Dar în totalitate nu se schimbă nimeni. Ba mai mult decât atât, aduce cu el în relația actuală tot „bagajul” din relațiile trecute!

Așa că nu mai spera la minuni. Nu spera că o să devină fidel peste noapte, că o să devină mai comunicativ, mai afectuos, mai vesel sau mai protector. Dacă partenerul tău nu este genul care să fie așa cum îți dorești tu, nu se va schimba nici măcar din dragoste. Îl poți accepta așa cum este și poți adopta faimoasa tactică a indiferenței, adică să nu-i mai bagi în seamă defectele și să îl iei ca atare, sau te desparți de el și cauți omul care îți este potrivit. Cu omul nepotrivit n-ai cum să fii fericit/ă.

Gândește-te foarte bine cum ar fi omul potrivit pentru tine! Cum ar arăta? Ce calități ar avea? Ce personalitate? Cum îți vezi viitorul cu el?

În continuare o să mă dau exemplu chiar pe mine! Până în prezent alegerile mele au fost în mare parte nepotrivite. Când eram mai tânără, nu prea știam ce voiam. Acum, deși știu foarte bine ce fel de bărbat îmi doresc și ce fel de relație m-ar încânta, am ales să închid ochii și să mă mulțumesc cu puțin. Greșit! Nimeni n-ar trebui să se mulțumească cu puțin. Fiecare dintre noi merităm totul. Merităm o relație care să ne facă fericiți.

Iată ce calități ar trebui să aibă partenerul potrivit pentru mine:

Brunet, potrivit de înalt, cu barbă și/sau ochelari. Nu trebuie să fie musai frumos, ci să-mi placă mie, să fie șarmant.

Liber. Da, nu vreau să poarte în spate povara unor iubiri neîmpărtășite. Nu vreau să fiu femeia din umbră, nici cea care se străduiește să-l facă să uite de o alta din trecut. Cu fantomele nimeni nu poate lupta.

Fidel. Nimic nu urăsc mai tare decât infidelitatea. Da, am fost înșelată, am înșelat. Nu-i deloc plăcut, indiferent de ce parte a baricadei te-ai afla. Stima de sine se reduce la zero.

Sincer. După infidelitate, urăsc minciunile. Am fost mințită și am mințit. Nesiguranța este la ordinea zilei. Nu vreau să mai trăiesc așa. Vreau să am încredere totală în bărbatul de lângă mine.

Deștept. Inteligența nu este de ajuns dacă nu este însoțită de ambiție. Degeaba un om este inteligent dacă își irosește mintea sclipitoare nefăcând nimic. Dacă este deștept, atunci va avea și țeluri înalte și va lupta să evolueze din punct de vedere profesional.

Comunicativ. Nu îmi plac bărbații cărora le scot vorbele cu cleștele. Eu promit să-i înțeleg nevoia de singurătate, însă… ar fi cazul să nu refuze discuțiile cu mine, altfel ioc relație. Tăcerea mă înnebunește.

Vesel. Îmi plac bărbații optimiști și veseli. Vreau un bărbat cu umor, capabil să mă facă să zâmbesc atunci când toate par să nu mai funcționeze în parametrii normali.

Afectuos – pasional iubitor. Ce să mai zic aici?! Pupăcios și tot tacâmul.

Spontan. Îmi fac planuri în viața profesională. Zilnic îmi fac o listă cu sarcini pe care le duc la îndeplinire fie ce-o fi. Însă nu-mi plac planurile în viața sentimentală. Nu vreau să trăiesc uitându-mă la ceas, așteptând o zi anume sau un moment anume. Vreau să fie un tip spontan, capabil să-mi spună – îmbracă-te, azi plecăm în Honolulu. Și aș pleca cu el până la capătul lumii.

Capabil să-și exprime sentimentele. Nu vreau să-mi spună musai că mă iubește, dar să fie suficient de deschis încât să-mi dea de înțeles că mă iubește… prin fapte.

Hotărât. Vreau să știe ce vrea de la viață, de la mine, de la relația noastră. Nu-mi plac bărbații nehotărâți, care se dau după cum bate vântul. Ori e albă, ori e neagră.

Ușor dominant. Să fie bărbat. Să fie capabil să ia decizii. Să nu facă doar ce spun eu, ci să fie atât de curajos încât să-mi spună când și ce nu-i convine. Să fie îndrăzneț și asumat. Să mă îndrume dacă este nevoie. Să ia inițiativa. Să nu se teamă dacă mă supăr sau nu.

Cam acestea sunt calitățile pe care ar trebui să le aibă bărbatul potrivit pentru mine! Calități pe care le am și eu. Dacă nu le-aș avea, nu le-aș pretinde.

Fă-ți și tu o listă, memoreaz-o și ține-te de ea! Dacă nu îndeplinește nici 70% din criteriile tale, atunci n-are rost să-ți mai complici existența. Pentru ce să te îndrăgostești, să te implicit, să oferi, să-ți dai duhul, dacă el nu poate să răspundă la fel?! Compromisurile compromit relațiile! Nu uita! Dacă renunți la prea multe criterii, de fapt renunți la tine, la liniștea și la relația deplină pe care o meriți.

Bărbatul potrivit nu o să-ți bată la ușă. De aceea este important să ieși cât mai mult din casă, să cunoști cât mai mulți oameni și să-ți faci mulți prieteni. Așa poți găsi bărbatul potrivit pentru tine.

Și nu, nu te comporta cu el ca la interogatoriu. Din acțiunile lui îți vei da seama dacă are acele calități sau nu.

Atragi ceea ce vrei să ai!

Crezi că poți să devii așa metodic/ă? Măcar încearcă! N-ai ce pierde!

P.S. Să nu faci o listă exagerat de lungă, cu criterii imposibile. Dacă îți dorești un Brad Pitt, trebuie să fii cel puțin o Angelina Jolie!

P.P.S. Devill, știu ce-mi vei spune: „Aunci când te lovește dragostea în moalele capului…” Ei bine, să nu mă mai lovească. Nu mă mai mulțumesc cu jumătăți de măsură sau cu oameni nepotriviți. Prefer să renunț la timp. Nu o să mai stărui în nicio relație mai mult decât e cazul! Am zis! :)))

Sharing is caring!