Dacă ai fi spus DA în loc de NU

Dacă ai fi spus DA în loc de NU...

Din punctul meu de vedere, într-o relație, orgoliul este precum un lanț în jurul gâtului, gata oricând să te sugrume. Sunt de acord să te iubești, să te prețuiești, să faci alegerile cele mai potrivite pentru tine, să accepți ceea ce este de acceptat și să refuzi ceea ce contravine valorilor și dorințelor tale. Însă una este să te prețuiești și cu totul altceva este să fii mult prea încăpățânat sau orgolios. Sunt oameni care își încep fiecare propoziție cu NU, oameni care nu știu să accepte, știu doar să refuze. Dar nu o fac pentru că nu vor acel ceva, ci pentru că orgoliul este prea mare și încăpățânarea a devenit pentru ei un stil de viață.

Adevărat vă spun că este obositor să trăiești cu sau lângă un om care își începe fiecare propoziție cu NU. Este obositor să faci pe cineva să înțeleagă că un simplu DA ar putea schimba complet datele problemei. Un DA, spus din tot sufletul la momentul potrivit, ar putea schimba întreaga realitatea în bine, nicidecum în rău. Și chiar dacă acel DA nu îți oferă fericirea pe care credeai că o vei obține și nu se dovedește a fi minunea la care sperai, până la urmă este mai bine să trăiești cu gândul că ai încercat, decât să știi că ți-ai refuzat o șansă care ți-ar fi putut schimba viața în bine.

Omul negativist, temător, care vrea să se mențină în siguranță, departe de dezamăgiri și suferințe, își începe propozițiile cu NU. Dar siguranța nu-i totuna cu starea de bine. Singurătatea nu înseamnă să fii privat de durere. Liniștea nu înseamnă trai. O existență liniară, fără evenimente care să-ți facă inima să tresară, nu poartă numele de viață. Și golul acela, sentimentul acela de pustiire, nu o să dispară doar pentru că tu ai spus NU și te-ai decis să te ferești de o eventuală poveste care te-ar fi putut face fericit sau cel mai nefericit om din lume. Mai bine să doară decât să nu simți nimic. Mai bine riști, decât să nu afli niciodată parfumul împlinirii.

Dragostea nu este niciodată ușoară. Relațiile au parte de blocaje, impedimente, încercări, obstacole. De ce? Pentru că trebuie să dovedești că meriți. Iubirea din realitate nu este ca cea pe care o citim în romane: „S-au văzut, s-au plăcut, s-au căsătorit, au făcut cinci copii și-au trăit fericiți până la adânci bătrâneți”. Nu, realitatea este diferită. Până la căsătorie și copii, trebuie să muncești, să te străduiești, să oferi, să te implici și să construiești. Dacă nu ai răbdare, dacă orgoliul este prea mare sau frica de suferință depășește dorința de a fi fericit, atunci încă nu ești pregătit pentru o relație și îți vei începe propozițiile cu NU. Vei trăi în siguranță, dar nu vei cunoaște împlinirea unei iubiri împărtășite.

De câte ori ai spus până acum NU? Amintește-ți toate acele momente în care ai spus NU, deși ai fi vrut din toată inima să strigi un mare DA. Frica te-a paralizat sau orgoliul te-a sugrumat. Oare cum ar fi arătat astăzi viața ta dacă în locul acelui NU, ai fi spus DA? Dacă ai fi spus DA, în loc de NU, poate că azi ai fi fost fericit sau mai învățat decât în trecut.

NU = pasivitate. Rămâi în același stadiu.

DA = șansa la fericire sau de ce nu, calea către înțelepciune. După o experiență marcantă, n-ai cum să rămâi în același stadiu.

Sharing is caring!