Respectul cuvenit în cuplu

De ce nu se acordă respectul cuvenit în cuplu?

Compromisurile compromit relațiile, mi-a spus cineva la un moment dat. La vremea respectivă eram destul de necăjită și n-am dat prea mult sens acestei replici. Însă trecând timpul, am înțeles că avea dreptate. Compromisurile compromit relațiile și odată cu ele, partenerii încetează să mai fie aceiași. Își pierd respectul de sine, dar și respectul cuvenit în relația de cuplu.

De ce nu se acordă respectul cuvenit în cuplu? Răspunsul ar fi simplu – pentru că tu nu te respecți suficient de mult, pentru că ai închis ochii de mult prea multe ori, pentru că ai tolerat de fiecare dată și ai iertat chiar și ce nu era de iertat. Respectul cuvenit în cuplu trebuie să ți-l atribui singur/ă. Dacă nu o faci, partenerul nu o să o facă în locul tău. Odată ce ți-a prins slăbiciunea și a aflat că poate fi iertat, indiferent ce ar face, atunci nu te aștepta ca lucrurile să evolueze pozitiv. Relația nu o să devină mai bună din senin. Ba din contră, se degradează.

Relațiile funcționează pe principiul egalității și al reciprocității. Dar, ca să fii egalul partenerului tău și să primești ceea ce oferi, trebuie să-ți atribui respectul cuvenit. Să înțeleagă că nu ești persoana care să tolereze orice și care NU iartă orice. Cu fiecare concesie pe care o vei face lucrurilor grave, te îndepărtezi din ce în ce mai mult de la bunul mers al relației. Oamenii NU vor ca parteneri de viață animale de companie, persoane supuse, domesticite, ci vor persoane în ochii căruia să-și vadă propria reflexie. Știu că sună dur „animale de companie” și „persoane domesticite”, însă în asta ne transformăm de fiecare dată când acceptăm ceea ce nu se cuvine. În supuși ne transformăm atunci când ne mulțumim cu puțin și acceptăm acel loc minuscul și insuficient în relație, care, mai devreme sau mai târziu, o să ne strângă. Dacă nu îți acorzi respectul cuvenit în cuplu, relația aceea devine una chinuitoare, atât pentru tine cât și pentru el.

Chinuitor este pentru tine faptul că nu primești ceea ce meriți. Chinuitor este pentru el faptul că nu mai trezești în el ceea ce odinioară se întâmpla cu ușurință. Subminându-ți propria ființă, îl faci pe el să nu-ți mai acorde importanță, să nu mai vină la tine cu aceeași plăcere, să nu-l mai îndemne inima să te iubească cu aceeași pasiune. Nu o să-ți dea ceea ce meriți, dacă nu ceri și nu lupți pentru ceea ce meriți. Uneori primești ceea ce trebuie, nu ceea ce meriți. Poate că este o formă de revoltă prin care partenerul vrea să te readucă în simțiri. Dacă nu te respectă, poate că o face pentru a-ți spune: „Trezește-te la realitate! Pune-mă în banca mea! Arată-mi că ești persoana puternică și excepțională de care m-am îndrăgostit! Redobândește-ți locul în relație! Impune-te, revoltă-te și nu-mi mai permite să fac ce vreau din tine!”

Sigur că un astfel de partener dominant nu are scuză. Orice om ar trebui să fie fair-play într-o relație. Dar dacă tu nu primești respectul cuvenit, este vina amândurora. El a greșit, tu ai iertat. El a greșit din nou, tu ierți de fiecare dată. Deci se poate trăi așa! Atunci de ce s-ar strădui dacă tu vei rămâne acolo oricum?!

Sunt de acord să ierți, să nu faci din țânțar armăsar și să faci anumite compromisuri, dar totul trebuie să aibă o limită. Compromisurile se fac de ambele părți, de comun acord. Iar acestea, nu trebuie să fie niciodată atât de mari încât tu să fii nevoit/ă să te schimbi sau să te prefaci că accepți ceva pe care de fapt nu îl poți tolera.

Sfat: Joacă o carte importantă! Acordă-ți respectul cuvenit impunând niște limite. Dă-i de ales! Ori te respectă, ori pleci! Și dacă nu te respectă, pleacă. Ai acordat deja o mie de șanse atunci când ai închis ochii și ai trecut cu vederea greșelile lui. Dacă voi sunteți sortiți să fiți împreună și dacă omul ăla te iubește, o să te caute și o să te roage să te întorci. Dar lasă-l sau las-o să se străduiască puțin. Să vadă că nu este de joacă cu tine și îți dorești o relație adevărată, care să funcționeze pe principiul egalității și al reciprocității.

Iar dacă nu te caută sănătate! Ce-ai avut și ce-ai pierdut?! Un om care nu te iubește și nu este dispus să investească într-un viitor comun, nu te merită! Deci viața merge înainte cu sau fără el/ea!

Sharing is caring!